TEHETSÉGKUTATÁS 2007-2008

                        ---------------------------------------------------

 

                                                                              

 

 Az Országos Alternatív Színházi Szövetség 2007 őszén elnyerte az Oktatási Tárca által kíírt " Színházak a jövő Színházaiért " - című pályázatot.

A pályázatban megfogalmazott legfontosabb cél a színház iránt fogékony és tehetséges fiatalok megtalálása, felkarolása és kinevelése a jővő színházai számára.

A pályázatban elnyert 450 millió forint lehetővé tette számunkra, hogy az ország minden megyéjére kiterjeszthessük tehetségkutatásunkat, és a megyék székhelyein színitanodákat indítsunk be.

A tanodákban folyó képzés teljesen ingyenes, mivel olyan fiatalok jelentkezésére is számítunk, akiknek az anyagi helyzete nem tenné lehetővé tehetségük kibontakoztatását!

A képzés ideje 2 év, melynek végén okleveles színész vagy segédszínész  képesítést adunk, természetesen a záróvizsgán nyújtott teljesítménytől függően.

A jelentkezési korhatár 14-től 30 éves korig!

Nevünkhöz hűen - mint ahogy azt színházi előadásainkban is tesszük! - most is igyekeztünk valami szokatlan formát és lebonyolítási módot találni ennek a tehetségkutatásnak! Ezért úgy gondoltuk, hogy az interneten nem csak meghirdetjük, de meg is csináljuk a szervezést, mégpedig a CHAT.HU-n, illetve a MYVIPEN! Véleményünk szerint ez az a két fórum, ahol a legtöbb fiatal, illetve az általunk megjelölt korhatár közötti ember érhető el viszonylag könnyen!

Szokatlan ötletünk még a rutinos Chatelőket és Myvipezőket is meglepte, mert - az interneten tapasztalt visszaélések miatt - gyanakodva fogadták kezdeményezésünket! Szerencsére azonban az idő múlásával mind többen értették meg ennek a lényegét.

Megyénként 25 embert szeretnénk felkarolni és biztosítani számukra a színitanodákban történő oktatást! És hogy kizárjunk minden fölösleges utazást, nagy nyilvánosság előtti vizsgadrukkot - szintén a színházak történetében egyedüliként - kidolgoztunk egy tehetségfelmérő-vizsgát, amelyet a jelentkező fiatalok msn keresztül is eltudnak végezni! Ez biztonságot nyújt számukra, mivel otthon, a számítógép előtt ülve mutathatják meg tudásukat!

A vizsga természetesen nem alkalmas mindennemű tehetség felkutatására, de azokat az alapvető adottságokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki komoly reménnyel vághasson neki a tanodai képzéseknek, biztos sikerrel megállapítja! / Ezen adottságok: fantázia, improvizációs készség, képzelőerő, empátia /

A vizsga két részből áll: elméleti és gyakorlati részből. A két rész természetesen összefügg, pontosabban a gyakorlati részben a vizsgázó a saját webkamerája előtt megpróbálja eljátszani mindazt, amit az elméleti részben írásban kidolgozott! Ennek megkönnyítése érdekében általában egyszerre két vagy több embert vizsgáztatunk egy kamerán keresztül! Ezek az emberek leginkább összeszokott, baráti társaságból kerülnek ki!

A szervezés jelenleg Borsod-Abauj-Zemplén, Heves, Esztergom, és Veszprém  megyékben a legelőrehaladottabb, ezeken a helyeken előreláthatólag már január végén beindulnak a tanodák!

Várunk minden a színház iránt kedvet vagy tehetséget érző embert, aki úgy érzi, hogy megpróbálkozik ezzel a nem mindennapi lehetőséggel!

JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉGEK:  Email: alt.szinh.@vipmail.hu

                                                     valamint: a myvipen Dornay Attila rendezőnél

Honlapunkon folyamatosan tájékoztatást adunk a szervezés eredményeiről, a már beindult tanodák munkájáról, tagjairől, sikereikről!

Talán TE is kedvet kapsz hozzá!

 

Budapest 2008.01.02.

 

                                                           ORSZ.ALTERN.SZÍNHÁZI SZÖV. VEZETŐSÉGE

                                                                                                             Abaházy Endre

                                                                                                             Cseke Júlia

                                                                                                             Dornay Attila

                                                                                                             Hegedűs Kornél

                                                                                                             Kovácsi Zsanett

                                                                                                             Szegvári Rudolf

                                                                                                             Polgár Anna

                                                                                                             Pungel Frigyes